Chromebooks

Chromebooks

Chromebooks van Dell, Toshiba en Acer onder de loep genomen

Voor mensen die liever een simpele, goedkope laptop hebben dan een duur high-end apparaat bieden Chromebooks vaak een uitkomst. Wij testten drie modellen uit die momenteel op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chromebooks draaien op Chrome OS, het besturingssysteem van Google waarop alleen gewerkt kan worden in de browser, Chrome.

Het installeren van losse programma's is niet mogelijk. Daardoor ben je beperkt tot webapplicaties, maar voor de meeste activeiteiten geen probleem: voor de meeste applicaties is er tegenwoordig wel een browser beschikbaar.

Voor de doorsneegebruiker die geen uitzonderlijke taken hoeft uit te voeren zijn Chromebooks vaak een goedkoop alternatief. In deze review nemen we drie recente modellen van Dell, Acer en Toshiba onder de loep. 

Dell Chromebook 11 voor onderwijs

Dell richt zich met deze Chromebook 11 specifiek op het onderwijs. Dat is op zich niet gek: de relatief goedkope Chromebooks lijken daar in ieder geval op papier uitermate geschikt voor met hun uitgeklede maar functionele karakter.

De Chromebook van Dell heeft een mat 11,6 inch-scherm met een resolutie van 1366 bij 768 pixels. Door de robuuste behuizing is de laptop echter niet veel kleiner dan de gemiddelde 13 inch-laptop. Daardoor is er overigens wel meer ruimte voor het toetsenbord, wat fijn typt. De laptop weegt 1,24 kg. Niet bijzonder licht voor een Chromebook van deze omvang, maar prima mee te nemen in een rugzak.

Dell Chromebook 11 voor Onderwijs

 

 

 

 

 

Processor Intel Celeron N2840
Werkgeheugen 2 GB
Opslag 16 GB ssd
Scherm 11,6 inch 1366 bij 768 pixels
Dikte 2,1 cm
Gewicht 1,3 kg
Poorten hdmi, sd-slot, usb 2.0, usb 3.0
Prijs Nog niet bekend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mooi is de Chromebook 11 niet. Maar een laptop voor het onderwijs moet volgens Dell vooral robuust zijn, en dat is de Chromebook 11 zeker. Er zit een dikke rand om het scherm en de behuizing voelt stevig. We hebben niet geprobeerd om met de laptop te gooien, maar de laptop  voelt ontzettend stevig aan en lijkt goed tegen een schok te kunnen.

Het toetsenbord is waterdicht, zodat er over gemorst kan worden. Het scherm is bevestigd aan een verstevigd scharnier, zodat de laptop vaak open- en dichtgeklapt kan worden zonder dat het scherm beschadigd raakt. Bijkomende functie is dat het scherm 180 graden kan worden geklapt zodat de laptop plat op tafel ligt. Het nut daarvan is mij echter niet helemaal duidelijk.

Dell heeft de schoollaptops verder uitgerust met een speciale led-indicator die in verschillende kleuren kan branden. Met behulp van dat lampje kunnen de scholieren aangeven dat ze een vraag hebben of klaar zijn met hun werk. De vraag is natuurlijk of er wat mis is met een gewone vinger in de lucht.

 Dell Chromebook 11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 / 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De batterij van de laptop is, net als bij veel Chromebooks, prima. De laptop haalt een hele werk- of schooldag op een volle batterij. Bij het continu streamen van video met het beeldscherm op vol contrast en geluid op een normaal volume viel de laptop na zo’n zes uur uit.

Onder de motorkap van de onderwijslaptop zit helaas weinig bijzonders. De laptop bevat een zuinige Intel Celeron Bay Trail-processor, wordt geleverd met 16GB aan ssd-opslaggeheugen en bevat 2GB werkgeheugen. Het scherm van de Dell is niet erg mooi. Kleuren worden te blauw weergegeven het voelt over het algemeen niet erg sprankelend aan.

Die wat lage specificaties worden bevestigd in de benchmarks die we hebben uitgevoerd op de laptop: de Dell 11 presteert iets onder de gemiddelde Chromebook. Dat werkt prima wanneer je enkel met tekst werkt of een filmpje kijkt op Youtube, maar veel meer moet je niet verwachten van deze Chromebook. Wanneer ik meerdere browservensters open had staan met wat zwaardere webapplicaties, merkte ik dat de laptop niet zo vloeiend meer werkte.

De Dell Chromebook 11 voor Onderwijs is vanaf eind mei beschikbaar in Nederland. De exacte prijs is nog niet bekend. 

Conclusie

Deze educatie-Chromebook van Dell is vooral stevig, maar presteert ondermaats. Het zullen vooral scholen zijn die interesse kunnen hebben in deze laptop, mochten zij in zee willen gaan met het toch wat beperkte ChromeOS. 

  •  Robuust
  •  Lomp
  •  Er zijn betere Chromebooks beschikbaar
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eindoordeel: 2,5 uit vijf sterren.

Toshiba Chromebook 2

Toshiba heeft geen slechte reputatie als het aankomt op Chromebooks. Devorige Chromebook die het merk scoorde goed op de punten waar een Chromebook wat mij betreft op moet scoren: de laptop was licht, snel en de accuduur was dik in orde. Alleen het scherm viel vies tegen.

De nieuwe Chromebook van Toshiba maakt de misser van vorig jaar helemaal goed. Het 13 inch-scherm heeft een upgrade gekregen en mag met een resolutie van 1920 bij 1080 ‘full hd’  genoemd worden. Wel worden de kleuren iets te gelig weergegeven. De kijkhoek van de Chromebook is goed. Met dit scherm niet veel mis, zeker wanneer je de (bedenkelijke) kwaliteit van de meeste andere Chromebookschermen in je achterhoofd houdt.

Toshiba Chromebook 2

 

 

 

 

 

Processor Celeron 2955U
Werkgeheugen 2 GB
Opslag 16 GB ssd
Scherm 13 inch full hd
Dikte 1,9 cm
Gewicht 1,3 kg
Poorten Hdmi, sd-slot, usb 2.0, usb 3.0
Prijs 335 euro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De (plastic) behuizing van de Toshiba’s nieuwe Chromebook ziet er premium uit, net als het vorige model van Toshiba. Bij nadere inspectie voelt het echter af en toe toch wat goedkoop aan. Dat komt ook doordat het niet altijd duidelijk is aan welke kant de laptop moet worden geopend, waardoor je af en toe aan de verkeerde kant van de behuizing zit te trekken, die vervolgens een beetje meegeeft.

Het nieuwe model is iets dunner dan zijn voortganger en daardoor ook wat lichter (1,35 in plaats van 1,5 kg). Deze laptop is uitgerust met een 2,5 GHz Intel Celeron-processor en 2 GB aan werkgeheugen. Dat is niets uitzonderlijks, maar genoeg voor wat deze Chromebook moet doen. In benchmarktests scoort de laptop gemiddeld vergeleken met vergelijkbare modellen.

 Toshiba Chromebook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 / 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het verbeterde scherm heeft echter zijn weerslag op de accuduur, die iets lager is dan de meeste andere Chromebooks. Bij het continu streamen van video via Netflix ging de accu zo’n 5,5 uur mee. Dat valt tegen. Bij ‘normaal’ gebruik (browsen, tekstverwerken en een paar filmpjes) lukt het wel om een normale werkdag door te komen.

Conclusie

De nieuwe Chromebook van Toshiba maakt de grote misser van zijn voorganger helemaal goed met een prima scherm. Dat gaat echter ten koste van de accuduur: de batterij gaat nog steeds aardig lang mee, maar vergeleken met andere Chromebooks valt het tegen. Ondanks dat heeft Toshiba een zeer prettig te gebruiken Chromebook op de markt gebracht, voor een redelijke prijs.

  •  Mooi scherm
  •  Behuizing voelt op het eerste gezicht premium aan
  •  Accuduur valt tegen
  •  Prestaties zijn niet erg bijzonder
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eindoordeel: 3,5 uit 5 sterren. 

Acer Chromebook 15

Dit is een hele grote Chromebook. Sterker nog, Acer is het eerste merk dat zich waagt aan een Chromebook met een 15,6 inch-scherm. Dat is groot voor een Chromebook, en het voelt gigantisch.

Net als de meeste Chromebooks is de Chromebook 15 van Acer van plastic gemaakt, maar het voelt hoogwaardig aan. De bovenkant voelt door de textuur wat rubberachtig aan, en ook dat voelt prettig. Desondanks is de laptop niet erg mooi te noemen. Het is en blijft plastic, en Acer heeft weinig gedaan om dat te verhullen. Het is een lomp apparaat. Met een gewicht van 2,2 kg is hij ook relatief zwaar. Je voelt hem zeker zitten in je rugzak.

Acer Chromebook 15

 

 

 

 

 

Processor 5e generatie Intel Core i3
Werkgeheugen 4GB
Scherm 15,6 inch full hd
Opslaggeheugen 16 GB ssd
Dikte 2,4 cm
Gewicht 2,2 kg
Poorten hdmi, usb 2.0, usb 3.0, sd-slot
Prijs Vanaf 339 euro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het grote scherm heeft een full hd-resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Eerlijk gezegd: met deze omvang verwacht ik ook niet minder. Het scherm is scherp, de kijkhoek is prima en dus goed geschikt om films mee te kijken. De kleurtemperatuur van het scherm is bovendien goed, hoewel de kleuren wel iets te blauw worden weergegeven.

Ook tijdens het browsen is het fijn om met zo’n groot scherm te werken. Al gauw voelde ik de behoefte om twee browservensters naast elkaar te gebruiken, en dat werkte zeer fijn.

Veel Chromebooks beginnen te haperen wanneer er meerdere browservensters worden geopend, maar deze Chromebook van Acer heeft daar absoluut geen last van. Alles werkt vloeiend en snel, en in de tijd dat ik deze laptop heb kunnen testen heb ik het apparaat nog niet kunnen betrappen op een hapering. Die prestaties worden bevestigd in onze benchmarks: deze laptop scoorde een stuk beter dan de meeste andere Chromebooks.

 Acer Chromebook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 / 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat is fijn, want met een scherm van deze omvang wil je eigenlijk iets meer dan alleen maar browsen. Het gebruik van zwaardere websites zoals Netflix voelde zeer vloeiend aan. Ook het toetsenbord voelt high-end aan en de trackpad reageert snel en presteert beter dan je verwacht van deze relatief goedkope laptop.

De accu van de Chromebook 15 gaat ontzettend lang mee. Acer belooft een accuduur van negen uur, en daar kwam ik bij normaal makkelijk aan. Bij het continu streamen van Netflix op hoge helderheid hield de laptop zo’n zeven uur mee. Ook dat is meer dan de meeste Chromebooks.

Conclusie

Acer brengt met deze gigantische Chromebook een flink bakbeest op de markt. Als je een Chromebook overweegt te kopen omdat de laptops makkelijk mee te nemen zijn, is dit wellicht niet de beste keuze. Zoek je een goedkope laptop voor thuisgebruik, dan is dit echter een prima keuze.

  •  Mooi scherm
  •  Goede prestaties
  •  Batterij gaat lang mee
  •  Niet erg handig mee te nemen
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eindoordeel: 4 uit 5 sterren