De stille opmars van Chrome OS

Ronald Meeus 
22/10/14 – 19u46
© Google.

Met zijn besturingssysteem Android is internetgigant Google heer en meester op de smartphone en de tablet. Maar via Chrome OS, de besturingssoftware die groeide uit Googles eigen internetbrowser, is het bedrijf ook aan een opmerkelijke, zij het voorlopig nog stille, opmars op de pc bezig.

Chromebooks, computers die draaien op Googles twee jaar geleden nog zwaar geridiculiseerde besturingssysteem Chrome, zullen volgens onderzoeksbureau ABI Research tegen het einde van dit jaar goed zijn voor 4,1 miljoen verkochte pc's. Dat is nog steeds goed voor een wereldwijd marktaandeel van slechts iets meer dan één procent van de pc-markt, die wereldwijd 300 miljoen verkochte toestellen per jaar vertegenwoordigt. Maar hier zit hem het grote verschil: waar de totale pc-markt vlak bleef, vertonen toestellen die op basis van Chrome OS draaien een verdubbeling op slechts één jaar tijd. In 2013 klokte de verkoop van Chrome OS-apparaten namelijk af op 2,1 miljoen verkochte stuks. En in sommige markten waar de toestellen beter zijn ingeburgerd dan in de rest van de wereld, zoals de Verenigde Staten, vertegenwoordigen ze een pc-marktaandeel van 10 procent en is, als alleen laptops in rekening worden genomen, zelfs 21 procent van alle verkochte toestellen een Chromebook.

© Hewlett-Packard.

Dat laatste is een officieuze roepnaam die pc-fabrikanten hebben geplakt op toestellen die op Chrome OS draaien. En het zijn niet de minste die die stap hebben genomen: fabrikanten met ronkende namen als Dell, Hewlett-Packard, Acer, Samsung en Lenovo – zeg maar: zo goed als àlle pc fabrikanten – hebben ondertussen een Chromebook in hun gamma zitten. Zeker in het onderwijs doen de toestellen het bijzonder goed: in de Verenigde Staten zijn er scholen waar Chromebooks als enige computer in de klas komen. Dat hebben ze aan een paar elementen te danken. Het eerste is hun betrekkelijk lage prijs: een gemiddelde Chromebook heeft een winkelprijs die tussen 100 en 300 euro ligt. Voor die prijs hebben consumenten een computer die pijlsnel opstart (het besturingssysteem is vederlicht voor het geheugen van de pc waar het op draait, en heeft geen echte 'boot'-procedure nodig), en makkelijk te delen valt tussen meerdere gebruikers. Bovendien werkt het systeem op basis van 'web apps', miniprogramma's die uitsluitend op het internet werken, en één van die apps dus letterlijk op alle Chrome OS-computers draait.

© Acer.

Google zelf verdient geen cent aan de verkoop van die zonet genoemde 4 miljoen computers, of de rechten van pc-fabrikanten op het gebruik van het besturingssysteem. Voor het Amerikaanse bedrijf is het gewoon een nieuwe manier om consumenten nog meer van zijn internetdiensten te doen gebruiken: wie een Chromebook gebruikt, zoekt meer via Google, en maakt gebruik van Googles eigen internetdiensten als Google Maps en Google Docs, waarop het bedrijf wèl geld verdient via advertenties. Bovendien helpt de Chromebook gebruikers nog verder warm maken voor de toekomst waar Google de hele wereld wereld naartoe wil jagen: die van de 'cloud', waarop mensen niet alleen gegevens opslaan, maar ook in toenemende mate rechtstreeks programma's gaan draaien. Zoals Googles eigen antwoord op populaire bureelsoftware als Word, Excel en PowerPoint.

Bedrijven als Microsoft zijn 'not amused', en hekelen Chrome OS vooral omwille van zijn grootste zwakheid: als een Chromebook niet aangesloten is op het internet, verandert hij – zoals een acteur op een reclamefilmpje vanMicrosoft al stelde – in de hoogtechnologische variant van een 'baksteen'. Dat laatste is niet helemaal waar, want Google sleutelde aan manieren om bepaalde apps en bestanden ook wat offline-functionaliteit te geven, maar het toont wel aan waar het strijdpunt voor de toekomstige generaties pc's en andere computerapparatuur ligt: hoeveel van de functies die zo'n toestel aanbiedt kunnen worden overgelaten aan het internet?

Bouw je eigen Chromebook

Google stelt zijn Chrome OS uitsluitend ter beschikking van pc-fabrikanten, maar er zijn manieren om een bestaande, niet al te krachtige Windowspc (een oud model dat ligt rond te slingeren bijvoorbeeld) om te toveren tot een frisse Chromebook. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een usb-stick en een versie van Chromium, de 'open' variant waarop Chrome OS gebaseerd is: Google baseerde zijn besturingssysteem namelijk op de bestaande besturingssoftware Linux, die eveneens vrij te gebruiken en (voor wie er de technische handigheid voor heeft) aan te passen is. Je downloadt de recentste versie van Chromium hier, brandt ze als een 'disc image' op een fatsoenlijk geformatteerde usb-stick, en start de computer in kwestie op met dat stickje ingeplugd in een van zijn poorten. Wel tijdens de 'boot'-procedure eventjes naar het configuratiepanel gaan (meestal door op een functietoets te drukken terwijl hij opstart, de specifieke toets verschilt van toestel tot toestel) en aanduiden dat hij eerst de software op een aangesloten stick moet runnen, en daarna pas het besturingssysteem op de interne harde schijf. Vervolgens wachten tot het installatieprogramma van Chromium opstart, en de instructies op het scherm volgen.

 

http://www.hln.be/hln/nl/4124/Multimedia/article/detail/2098136/2014/10/22/De-stille-opmars-van-Chrome-OS.dhtml